Notater |
Beskrivelse: Demokraten 14.8 1957
Norsk efterlysning
De norske myndigheder har gennem udenrigsministeriet rettet henvendelse til provst Møller, Tranebjerg, angående oplysninger om slægtninge til landmand Søren Sørensen, som stammer fra Pillemark, men som var bosat i Vinstra i Guldbrandsdalen, og som blev skudt af tyskerne i 1940. Myndighederne ønsker slægtningenes tilladelse til en mindelund i nærheden af Oslo, hvor man vil samle alle, der faldt i kampen mod tyskerne under deres fremtrængen i Guldbrandsdalen den 24. og 25. april 1940.
Søren Sørensen, der var søn af afdøde gdr. H. Sørensen, Pillemark, rejste i 1927 til Norge, hovedsagelig fordi han havde astma og ville drage fordel af bjergluften. Først havde han plads i Hamar, men måtte endnu højere op og tog til Vinstra, der ligger midt i Guldbrandsdalen. Her havde han arbejde i nogle år og købte så selv en landejendom, hvor han arbejdede meget flittigt. Han deltog også i foreningslivet, og det var særligt ungdomslaget og småbrugerlaget, der havde hans interesse.
Da tyskerne i 1940 overfaldt Norge og trængte mod nord, angreb de også Guldbrandsdalen, hvor befolkningen øvede en hårdnakket modstand, og tyskerne led store tab. Det lykkedes den første dag nordmændene at trænge tyskerne tilbage, men den 25. april kom tyskerne igen, og beboerne måtte trække op i fjeldene. Tyskerne gik brutalt frem og kastede brandbomber ind i alle gårde. Da Sørensen så sin gård brænde, løb han trods talrige advarsler ned for at redde nogle husdyr, som stod i stalden. Han blev taget af tyskerne og sammen med en nordmand skudt ned som modstandsmand på sin 39 års fødselsdag. Først tre dage senere blev de to mænd fundet i en grøft, og de blev begravet i en fællesgrav fra Sødorp Kirke.
|