Samsoeroots.dk database

Pedel, Arrestforvarer Jens Jensen

Mand 1855 - 1932  (77 år)


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn Jens Jensen  [1
    Titel Pedel, Arrestforvarer 
    Født 13 mar. 1855  Besser S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Køn Mand 
    Død 25 jul. 1932  Amtsygehuset Tranebjerg Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Person-ID I019212  Samsinger
    Sidst ændret 4 aug. 2023 

    Far Handelsmand, husmand Jens Peter Pedersen,   f. 17 sep. 1817, Silleballe Besser S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 22 jul. 1864, Besser S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 46 år) 
    Mor Ane Mette Poulsdatter,   f. 31 dec. 1822, Besser S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 7 jul. 1894, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 71 år) 
    Gift 19 jun. 1845  Besser Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Familie-ID F04303  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie Maren Mortensen,   f. 21 sep. 1857, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. efter 1937  (Alder 79 år) 
    Gift 20 okt. 1881  Tranebjerg Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Børn 
    +1. Agnes Meta Bodil Jensen,   f. 27 aug. 1882, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted
     2. Jensine Marie Jensen,   f. 25 nov. 1886, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted
     3. Helene Maria Aarhus Jensen,   f. 12 jul. 1893, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted
    Sidst ændret 24 sep. 2021 
    Familie-ID F12796  Gruppeskema  |  Familietavle

  • Notater 
    • : I 1911 er han pedel ved Teknisk Skole
      i 1896 er han arrestforvarer i Tranebjerg
    • Ved FT 1921 er han pedel ved Teknisk Skole
    • Samsø Folkeblad 16.10 1931
      Guldbrylluppet i Tranebjerg
      Som vi tidligere har meddelt kan fhv. pedel Jens Jensen og hustru, Marie Jensen i Tranebjerg fejre deres guldbryllup tirsdag den 20. oktober.
      I den anledning var vi forleden oppe at besøge det gamle ægtepar i deres pæne lejlighed hos ringer Chr. Fribert.
      Vi bad dem fortælle lidt, og skal da her meddele noget heraf:
      Guldbrudgommen Jens Jensen, er født i Besser 13. marts 1855, så han er altså 76½ år. Hans far var købmand J.P. Pedersen, som havde forretning og bopæl, hvor købmand Klejs enke bor.
      Jensen var kun 9 år gammel, da hans fader døde. Moderen giftede sig i slutningen af samme år med Henrik Sørensen, som var fra "Damgården" i Besser. Min stedfader overtog nu mit hjem, siger Jensen, men da han ikke brød sig om forretning, købte de stedet hvor nu dyrlæge Jacobsen bor; og til dette var der ca. 30 tdr. land, ud ad havet og Langemark Marker til. Da vi var fem små søskende, kom jeg ud at tjene allerede da jeg var 11 år, nemlig hos J. JG. Frederiksen, der var svoger til min stedfader. Han ejede Damgården. I denne plads var jeg i 5 år, til jeg blev 16 år. Min stedfader solgte da de 30 tdr. land til "Damgård", medens Anders Thusen (Dyrlægens far) købte huset, idet far havde købt gård i Tranebjerg (nu P. Bendtsens).
      Jeg var så hjemme på gården i Tranebjerg til mit 20. år, da jeg gik på session. Jeg blev infanterist og lå i Aarhus 1876-77, da jeg var underkorporal. Efter soldatertjenesten var jeg hjemme på gården.
      Guldbruden, Marie Jensen, er født i Brundby, 21. sept. 1857, og er altså godt 74 år.
      Hendes fader, Morten Jensen (Aarhus) var da arrestforvarer i Brundby. Min bedstefader, siger Maren, kom til Kyholm som soldat og deraf kommer tilnavnet Aarhus. Far var arrestforvarer i Brundby i 4 år. Arresten lå på Røde Bakke i Brundby.
      Denne arrest var ret ejendommelig. Forneden, i kælderen , var arresten, og ovenpå denne var et "udluftningsværelse", hvor fanger en gang om dagen kom op for at trække friskt luft. I 1860 stod det nye Ting- og Arresthus i Tranebjerg færdigt, og vi flyttede derhen, hvor far var arrestforvare indtil 1886.
      Der var i de tider og indtil århundredskiftet ofte mange "logerede", så arresterne var ofte fyldt - der kunne være 7.
      Hvad var grunden til, at der var så mange arrestanter?
      På Samsø var der store bybrande f.eks. i Ørby, Kolby, Permelille m.m. Desuden var der adskillige tyverisigtede, medens en del måtte derind på grund af fuldskab, Da Birkedommer Schubert kom, passede far hans heste og var kusk for ham. Mor måtte så passe arrestanterne. Det var strengt, men hun forstod på en god måde at passe dem, så de ofte senere - også dem - der havde været "over vandet" - takkede hende .
      Som ung tjente jeg hos gl. Godsforvalter Garde i 3 år, senere hos Birkedommer Schubert. Da han med sin familie flyttede herfra til hans nye embede i Vejle, fulgte jeg med dertil, men var kun i Vejle et halvt år, da jeg længtes hjem.
      Så tjente jeg en tid hos Birkedommer Olrik og var der et halvt år før vort bryllup. Bestyrede huset for Pastor Bech, indtil fruen kom.
      Tranebjerg Præstegård blev ombygget i 1881, og Bech fik da Jens Jensen til at blive forpagter. Der var da 50 tdr. land tilbage - ca 100 tdr. land var tidligere solgt fra. Brylluppet stod så 20. oktober 1881 nede i Henrik Sørensens gård, da der ikke var plads på Thinghuset.
      I 5 år havde de Præstegården i forpagtning, men i 1886 overtog J.J. stillingen som arrestforvarer efter svigerfaderen, og han havde så denne stilling i 22 år til 1908. Også i de første år, vi var deroppe, siger Jensen, var der ofte fuldt hus i arresten, og jeg har rejst med flere straffefanger. Min kone havde arbejde nok, både med arrestanterne, maden, Thinghuset og med børnene, som den gang var små. Lønnen var ikke stor, 400 kr. om året samt fri bolig, lys og brændsel. På arrestanters og fangers kost kunne der ikke tjenes.
      Da Svejstrup blev Birkedommer, gav han vig lov til at gå ud og arbejde. Jensen har altid været en dygtig havemand, akkurat og omhyggelig. Den vanskeligste fange, vi har haft, var Flygare. Han kom ud at arbejde om dagen, men skulle låses inde om natten, men ofte måtte jeg ud for at finde ham. Fra 1908-30 var Jens Jensen pedel på Teknisk Skole. Ved deres afsked fra skolen holdtes en smuk fest for dem, hvor der lød mange og fortjente lovord til dem for deres nidkære gerning. De har altid holdt skolen i mønsterværdig orden. De fik to smukke polstrede søgræsstole. Ved siden af denne gerning gik Jensen ud og passede forskellige haver, og de blev som sagt passet godt. Jensen har haft forskellige offentlige hverv. Han har således i 6 år - i 80erne - været medlem af Tranebjerg sogneråd, været fattigforstander i 3 år og skoleforstander i 3 år. I 90erne sad han i bestyrelsen for Tranebjerg Forsamlingsbygning. En del år var han formand for Tranebjerg Kvassurance. I over 30 år har han været og er endnu tilsynsmand ved den skriftlige eksamen på Samsø Realskole - et hverv, hvortil han er godt skikket på grund af sin punktlighed.
      Guldbrudeparret har tre børn, alle gifte og bosatte udenfor Samsø. Den ældste, Agnes, i Esbjerg. Den næstældste datter, Jensine, i København, mens den yngste datter er bosat i Amerika.
      Et langt og stræbsomt liv ved hinandens side er blevet dem beskåret, og de kan nu med god ret nyde deres otium i deres smukke hjem.
      På deres højtidsdag vil de sikkert modtage en mængde lykønskninger, og vi føjer vor til.
      B.R.

  • Kilder 
    1. [S0001738] .FTW.