Samsoeroots.dk database

Snedker, Hotelejer Morten Jørgen Mortensen

Mand 1858 - 1951  (93 år)


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn Morten Jørgen Mortensen  [1
    Titel Snedker, Hotelejer 
    Født 7 apr. 1858  Thorup Besser S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Køn Mand 
    Død 18 jun. 1951  Østerløkken Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Person-ID I019146  Samsinger
    Sidst ændret 17 maj 2023 

    Far Tømrer Husmand Morten Søren Mortensen,   f. 7 mar. 1823, Tanderup Onsbjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 6 apr. 1900, Thorup Besser S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 77 år) 
    Mor Bodil Marie Sørensdatter,   f. 17 nov. 1825, Thorup Besser S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 5 dec. 1862, Thorup Besser S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 37 år) 
    Gift 20 nov. 1849  Besser Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Familie-ID F12751  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie Kokkepige Anne Josefine Danielsson,   f. 19 mar. 1859, Ljungby Smaaland Sverrig Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 12 mar. 1933, Østerløkken Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 73 år) 
    Gift 18 nov. 1881  Besser Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Børn 
     1. Dagmar Kathinka Marie Mortensen,   f. 11 apr. 1890, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted
     2. Betty Sigrid Mortensen,   f. 24 jun. 1892, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 4 jan. 1966, Ballen Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 73 år)
     3. Bodil Marie Mortensen,   f. 18 apr. 1894, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted
     4. Frandsiska Marie Mortensen,   f. 4 okt. 1897, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 23 dec. 1988, Strandvejen 8 Ballen Samsø Kommune Århus A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 91 år)
     5. Alma Moritha Mortensen,   f. 31 okt. 1900, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 18 okt. 1979, Strandvejen 7 Ballen Samsø Kommune Århus A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 78 år)
     6. Fisker Morten Julius Knud Mortensen,   f. 17 okt. 1903, Tranebjerg S Samsø Holbæk A Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 11 aug. 1981, Berntsvej 9 Ballen Samsø Kommune Århus A Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 77 år)
    Sidst ændret 24 sep. 2021 
    Familie-ID F05399  Gruppeskema  |  Familietavle

  • Notater 
    • Han var underofficer og havde den grønne sløjfe, hvilke viste at han var en god skytte
    • Beskrivelse: Samsø Avis 7.1 1889
      Ejendomshandler
      Tømrer Morten Jørgen Mortensen af Tranebjerg har i forrige uge kjøbt en ejendomsgrund med påstående 12 fag bindingsværks hus af gårdejer Ole Sørensen Værn for kjøbesum 2500 kr. Ejendomsgrunden er beliggende overfor den ny Gjæstgivergaard og udgjør ca. 6 Skpr. land.

    • Samsø avis 7 jan 1889
      Ejendomshandel
      Fotograf H.F.T. Hansen at Tranebjerg har af tømrer Morten Jørgen Mortensen købt et sted vesten for Tranebjerg bestående af 6 fag bindingsværk med kvistbygning og 2-300 kv alen
      Overtagelse straks
    • I 1897 køber han ejendom, matr.nr. 24 Tranebjerg, af slagter Peter Poulsen
    • Ved FT 1901 bor familien, sammen med hans svigermor, i Tranebjerg matr.nr. 15h.
      Han er landbruger og vognmand.
    • Indehaver af det første Carlsbergdepot på Samsø, ved svinget mod Tranebjerg. Strandlyst fra 1905.
    • Aarhus Amtstidende 20 okt 1932
      Tinglæst skøde Samsø Birk
      Skøde fra Morten Jørgen Mortensen til Bernitus Christensen på matr 20aq Ballen for 2400 kr
      Bernthvej 7
    • Udklip 1931
      Guldbryllup på "Strandlyst"
      Tømrermester Morten J. Mortensen og hustru Anna Josefine, Strandlyst, kan onsdag den 18. november fejre guldbryllup. Der henholdsvis 73og 72 år.
      Guldbruden er født i Sverige i landsbyen Tofta, Jungby, Småland.
      Jeg kom 17 år gammel til Danmark, fortæller hun under en visit, vi forleden aflagde ægteparret i deres nu hjem ved Strandlyst, jeg tjente nemlig hos den danske proprietær Møller, der havde gård i nabolaget af mit hjem. Han og fruen var begge jyder fra Løgstør. Fruens søster, Frk. Sund, havde lært husholdning på Frijsenborg og i 7 år været i Sverige hos Baron Blixen Finecke. Hun var lidt svagelig en overgang og boede derfor hos svogeren.
      Nu er det, at Lensgrevinden på Brattingsborg, der kendte hende fra Frijsenborg, skriver til hende, om hun ikke vilde komme til Brattingsborg som husjomfru, og jeg rejser da med, idet Frk. Sund fæstede mig som kokkepige.
      Et halvt år var jeg der og kom derefter til Sannholm, hvor forpagter Møller var bleven afløst af Forvalter Lassen, hvem jeg så holdt hus for i halvfjerde år, til jeg blev gift.
      Engang i 1880 var jeg hjemme på besøg, men siden har jeg ikke været i Sverige.
      Min far var tømrer M.S. Mortensen i Thorup, siger M. J. Mortensen, og vi boede i nuværende Harald Jensens hus, hans moder er min halvsøster.
      Vel konfirmeret var jeg to år i lære hos min far og kom derefter til Nakskov hos den store tømrermester Flinch, Broder til H. Flinch, Tranebjerg. han havde 62 svende og 8 forbundtere, og vi byggede Sukkerfabrikken i Maribo, arbejdede på Pederstrup, Frederiksdal og andre store gårde.
      Over mestersvenden og jeg blev sendt til Ostad, Sverige, hvor vi anlagde et raffinaderi under S/S Lollandske Sukkerfabrikker.
      I Mariobo fremstilledes kålsukker, der derefter sendtes til Osted for at blive til top- og tavlesukker.
      Den Sverigstur varede et halvt år, kommer til Nakskov påny, og nu var det min mening at tage til København for at aflægge svendeprøve, det kunne man ikke i Nakskov, nå, men i stedet kommer jeg til Nyborg og får det overstået: tegning og praktisk udførelse af en trappe med 4 trin.
      Så var jeg da medlem af det zünstige Lag, ogdet var ellers nogle muntre dage i Nyborg. Snart var jeg hos en mester snart hos en anden, også hos tømrermester Kolding, der havde bygget på Brattingsborg og Vadstrup - han kendte min far fra dengang.
      Hjem til Samsø, session, infanteriet, lå i Aarhus og inde som underkorporal, permitteres i 1879 og fortsatte med håndværket. Først hos min far, senere flyttede jeg til Tranebjerg, og begyndte på egen hånd.
      Den 18. november 1881 blev vi gift, og jeg havde bygget vort første hjem, hvor nu politibetjent Volkersen bor.
      I 1889-90 byggede jeg nyt hjem, som jeg 2-3 år efter lejede ud til Post- og Telegrafvæsenet, indtil da havde vi den ene lejlighed, politibetjent Erichsen den anden.
      Post og Telegraf
      havde først haft til huse i en stue i R.P Gyllings gård, siden i det nuværende Afholdshjem, der var bygget af murermester Jørgensen, men Postvæsenet får da min bygning, hvor det er endnu.
      Jeg havde forøvrigt meget liniearbejde for Telegrafvæsnet og meget andet arbejde.
      Jens Mortensen, Aarhus, solgte 18 tdr. land i Østerløkken, og jeg byggede gård, men jorden er siden stykket ud efter min tid. Var gårdmand et par år, igen til Tranebjerg, køber et gammelt hus, brækker det ned, bygger nyt på den plads, hvor nu vognmand Værn bor.
      Så bar jeg vognmand en tid, men jeg fik ischias af slud og kulde og sælger da til P. Jensen fra Alstrupgård, og vi bosætter os i huset ved siden af S. Tønnessen.
      Telefonselskabet.
      Det var nogle forretningsfolk som Flinch, Holm Madsen, gamle Gylling, Overforvalter Thomsen, Bernth og andre, som fandt på, at Samsø skulle have telefon. Jeg fik arbejdet med pæle, isolatorer og trådtrækning, 6-8 mand havde jeg i arbejde. Det hele under overledelse af Kapt. Springborg, Aarhus.
      Nå, der var i det hele mange romantiske scener med det arbejde og Høg-Petersen, Fuldmægtigen, men det skal vi ikke nøjere ind på. Det gik meget godt.
      Ølforhandler
      Jeg købte trævillaen Strandlyst efter Ing. Kjær og blev øltapper for Brygger Jacobsen i 9 år. Til at begynde med tappede vi selv på flasker, C.Lager og Pilsner, men nogle år efter gik bryggeriet over til original aftapning, og så kom tillige et par nye sorter: Gl. Carlsberg og Hof.
      I 1912 solgte jeg anstalten til Jac. Olsen og byggede hus ved siden af: "Carlsbergminde", boede der et par år, og i 1915 blev jeg afholdsvært i Ballen, hvor vi boede, til vi i sommer flyttede til det lille hjem hver ved Strandlyst.
      Først i 90erne var jeg for øvrigt postbud en 3 år. Havde ruten Thorup, Langemark, Østerløkken, noget af Tranebjerg og helt ud til Snæverskov. Det var en græsselig rute for 200 kr om året, af sted hver eftermiddag kl. 4.
      S. Tønnesen havde jeg afløst, og B. Pedersen, der nu er bypost i Tranebjerg, blev min eftermand.
      M.J. Mortensen og hustru har 5 børn, alle gift, Dagmar er gift med en smedemester i Jylland, de øvrige bor i forældrenes nærhed. Betty gift med slagteriarbejder Bert. Christensen, Marie med fisker Anker Jensen, Alma med snedker M.J. Mortensen og sønnen Jul. Mortensen er fisker ved Ballen.
      En frisk og foretagsom mand har M.J. Mortensen været sit liv igennem, og ikke mindst fra håndværkerkredse vil Guldbrudeparret modtage hilsener på højtidsdagen.

  • Kilder 
    1. [S0001738] .FTW.