Notater |
- Beskrivelse: Ejer af gården "Stenvang" på Onsbjerg Mark.
Bruget oprettedes 1907 med 4 tdr. land. Jens A. Jacobsen begyndte her sin virksomhed. Bruget kom under stærk udvikling, og ved stadige udvideler er det nu (1945) bragt op på 25 tdr. land og holder en besætning på 7 malkekøer, sædvanligvis 4 ungkreaturer, ca 3 svin og 3 arbejdsheste.
J.A. Jacobsen har fået uddannelse på Klank Højskole.
Overdrager i 1959 ejendommen til sønnen Jakob
samsø posten 15 okt 1921
Ildebrand
I går eftermiddag ved 2-tiden opstod er ild i J.A. Jacobsens ejendom Onsbjerg Mark og i løbet af kort tid nedbrændte hele ejendommen. Alt levende og indboet reddedes hvor imod al den indavlede sæd brændte. En hund var blevet så forbrændt at den måtte skydes ned Hvorledes ilden er opstået er ikke konstateret
Beskrivelse: J.A. Jacobsen, Onsbjerg Mark, er født 10. august 1885, gift 1907 med Mette Kirstine Mikkelsen. Både Jacobsens fader og hustruens fader var arbejdsmænd, den første på Bisgaard, den anden på Brattingsborg. Der er 5 børn i ægteskabet.
Fra sit 15. til sit 19. år var Jacobsen i fast tjeneste på Vadstrupgaard. Efter at havde aftjent sin værnepligt var han 1 år tjenestekarl på Brattingsborg og tog derefter en vinter på Klank Højskole.
I 1907 grundlagde Jacobsen sit nuværende hjem, idet han i foråret købte 4½ tdr. land let sandjord på Onsbjerg Mark. I Sommerens løb opførtes her de nødvendigste bygninger, og hen på efteråret holdt Jacobsen bryllup og tog sammen med hustruen det nye hjem i besiddelse.
De 4½ tdr. land, der tilmed var af tarvelig beskaffenhed, kunde naturligvis ikke føde en familie, og Jacobsen måtte indtil 1911 stadig få ud på dagleje, men det var han ønske og faste fortsæt at komme i besiddelse af mere jord, så at han udelukkende kunde arbejde for sig selv.
I 1910 lykkedes det at købe endnu 6 tdr. land, ganske vist af tarvelig bonitet, men nogenlunde velbeliggende i forhold til det øvrige areal. Samtidig blev det naturligvis nødvendigt at udvide bygningerne, og der blev i løbet af det næste år bygget en ny, rummelig kostald.
Udvidelsen af bedriften viste sig lønnende, og i de følgende år gik det slag i slag med tilkøb af jord og tilsvarende udvidelse af bygningerne. I 1914 købtes således 3 tdr. land, i 1916 2 tdr. land, i 1918 5 tdr. land og i 1920 atter 5 tdr. land. Ejendommen blev dermed bragt op på sin nuværende størrelse, ca. 25 tdr. land ret vel arronderet, men alt sammen mere eller mindre tarvelig sandjord og til en efter forholdene meget høj pris, idet jorden med påstående bygninger i direkte købe- og byggesum kom til at stå i 37.000 kr. Hertil kom den nødvendige forøgelse af besætning, redskaber og maskiner, samt gennemførelse af grundforbedringer som mergling, dræning og læplantning m.m.
Intet under, at naboerne så med blandet skepsis og beundring på den dristige, unge mand, der ikke alene købte alt for dyrt, men også handlede stik imod den da almindelige opfattelse, at den lette jord i "Vestermarken" ikke kunde betale for rigeligere gødskning og bedre pasning, end sædvanligt var.
Ved hensigtsmæssigt valg af afgrøder og vel afpasset sædeskifte efter jordens beskaffenhed m.v. viste Jacobsen dog snart, at han trods alt kunde avle større og bedre afgrøder, end nogen vilde have troet muligt.
Navnlig dyrkning af kartofler til tidligt salg gjorde Jacobsen til sit speciale, og denne driftsgren har i ikke ringe grad bidraget til et heldigt helhedsresultat.
Optimistiske synspunkter, foretagsomhed, godt humør og en uhyre virkelyst har mere end andet præget Jacobsens arbejde, der ikke alene har ført til held og fremgang for ham selv, men som også i mange måder har været til betydelig vejledning for andre.
Går man med Jacobsen i marken og ser de meget smukke afgrøder, der står på den fra naturens hånd ret tavelige jord, kan man næsten ikke afvise tanken om, at selv planterne syntes at have taget ved lære af Jacobsens energi og gode humør.
(Fra bogen Samsø Landboforening 1842-1942, side 146-147)
|