Notater |
- Beskrivelse: Ejer af ejendommen matr.nr. 6 r mfl. i Langemark.
Han oprettede ejendommen i 1894 og drev landbrug der til han i 1934 solgte det til sin dattersøn Lander Poulsen.
Da han afstod ejendommen var arealet 9 tdr. land og der var en besætning på 1 hest, 4 malkekøer, 1 stk. ungkvæg og 3 svin.
- Samsø Folkeblad 15.1 1937
Jørgen Lander og hans slægt på Sejerø og i Kalundborg
Den 80- årige samsing fortæller om sine minder.
Jørgen Lander, Østerløkken, fylder tirsdag den 19. ds. 80 år.
Da vi forleden besøgte dem i deres lille hyggelige hjem, bad vi Lander fortælle os noget.
Til at begynde med sagde han, at han havde intet at fortælle, men det blev alligevel til et interessant interview.
Inde i stuen hænger der en del meget interessante slægtsbilleder fra hans moders side. Hendes oldeforældre var lærerfolk på Sejerø, et par statelige folk at se. En af sønnerne fra lærerhjemmet på Sejerø var fiskeskipper og færgemand Christian Pedersen, Kalundborg, af hvilken vi også så et smukt billede af en stout og efter alt at dømme en meget velsitueret mand - i sin tid en kendt mand i Kalundborg.
I dette hjem voksede børnene, Meredin Pedersen (far til Fr. og Vilh. Petersen, Langøre, samt tømmerhandler Chr. Petersen, Kalundborg) og Christiane Petersen Landers moder) op. Christiane Petersen var dog hos bedsteforældrene på Sejerø til hun var 7 år.
Meredin og Christiane var halvsøskende. Hun kunne fortælle om, hvor knapt det under Engelskkrigen var på Sejerø med sukker og med det andet kolonial, og i disse år gravede sejerøboerne deres sølvtøj ned i haverne af frygt for engelskmændene.
Som færgeskipper i Kalundborg kom Chr. Pedersen tit til Ballen Havn, og han skaffede så sin datter plads på Ørnslund hos gamle godsinspektør Kruses. Senere tjente hun hos provst Fasting i Besser. Hun blev senere gift med husmand Jørgen Jørgensen Lander i Ørby. I ægteskabet var to sønner: Christian Lander (opkaldt efter bedstefaderen i Kalundborg), som boede, hvor Carl Frier nu bor ved Strandskoven. Han arbejdede på Sannholm. Da han var om ved de 40 år, skulle han en dag på Sannholm bære 1. td. rug ned fra loftet. Foden skred, og han styrtede ned på gulvet med rugen over sig. Han døde i løbet af 24 timer.
Jørgen Lander er altså født i Ørby og gik i skole hos lærer Wraae.
- Fra jeg var 9 år, siger Jørgen Lander, var jeg ude at vogte køer om efteråret hos Elias Hjulmand (Villum Eliasens far) til november eller til der ikke var mere græs.
Der havde jeg det gennem hele min skoletid som i et hjem, og jeg gik tit derned og fik kosten.
Jeg blev konfirmeret af gl. pastor Husum og hørte vistnok til hans sidste hold konfirmander.
Efter konfirmationen blev jeg i tre år hos Elias Hjulmand. Det første år fik jeg 12 Rgdl, 6 for sommeren og6 for vinteren, ja, og så alentøj.
Næste år steg det lidt.
Herfra kom jeg ned at tjene hos Henrik Gylling i Krogsgaard. Det var en gård på ca. 70 td. land. han døde det år jeg var der. Ole Værn var der så som bestyrer. Han blev siden gift med enken.
Derfra kom jeg til Brattingsborg, hvor Quistgaard og senere Larsen var overforvalter. Jeg var der til 1882. Forholdene dernede var ret gode, men lønnen var ikke stor. Sidste år fik jeg 190 kr. Vi var 12 karle foruden staldkarlen.
Jeg var blevet gift i 1878, og vi boede i Ørby. Vi havde to døtre, hvoraf den ene er gift med vejmand Hans Poulsen, Langemark, og den anden datter er gift ovre i Stubbekøbing.
Jeg fik arbejde på Sannholm og var der 1882-1898; så flyttede vi til Langemark.
Det første år sad vi til leje derhenne, men i 1883 byggede jeg hus på Grevens Mark (nu Michael Farvers). Han har jo nu ombygget huset.
I 1895 købte jeg 6 tdr. land på Langemark Mark af gdr. M.P. Holms yderlod, og så solgte jeg huset til Anton Sørensen.
Senere købte jeg 2 tdr. land af gl. bager Buuchhave i Torup, som i sin tid havde købt noget jord på Langemark Mark. Dette solgte jeg igen og købte 3 tdr. land af Gdr. Søren Jørgensen (Rytter).
I 1911 blev jeg gift anden gang med Karen Klejs, der sad enke i Langemark. min moder døde hos os, da hun var 92 år gammel. Hun var åndsfrisk til det sidste og en meget god fortæller om gamle dage. (Vi så et billede af hende fra hu var 91 år, en smuk gammel kone.))
I 1935 solgte jeg ejendommen til min dattersøn Lander Poulsen og købte huset her.
Helbredet er godt, når undtages lidt maveforstyrrelser en gang imellem.
Karen Lander er derimod nu meget svagsynet, men siger hun, min mand læser Samsø Folkeblad for mig, og så har vi jo radioen.
- Tilfredshed synes at have til huse i hjemmet. Vi ønsker til lykke.
B.R.
|